KLIK UNTUK PROMOSI TERKINI

MASAKAN

Sabtu

AYAM MASAK HALIA


Bahan-Bahan
  • 4 ulas bwg putih di ketuk
  • halia sebesar ibu jari tangan di hiris nipis
  • 1 kg isi ayam di potong
  • 5 biji Cendawan butang
  • 5 sudu sos tiram
  • garam secukup rasa
  • minyak
  • Hirisan lada dan daun bawang untuk hiasan

Cara-cara

  1. tumis bawang & halia sampai wangi
  2. masukkan isi ayam, masak sampai separuh masak.
  3. masukkan sos tiram
  4. masukkan air kalau nak berkuah.
  5. akhir sekali, masukkan garam secukup rasa dan didihkan bersama hirisan cendawan butang
  6. sedia untuk dihidang selamat mencuba

ASAM PEDAS IKAN MERAH ATAU TENGGIRI JOHOR
























Bahan Kisar:
1 kg ikan di potong mengikut kita 
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
20 tangkai lada kering(sekiranya mahu pedas tambah lada)
2 cm inci halia
1 sudu besar jintan manis
11/2 sudu teh lada hitam
3 cm kunyit hidup (atau 2 sudu teh kunyit serbuk)
4 ulas bawang putih


Bahan Tumis :
2 biji bawang besar (dihiris)
½ sudu teh biji sawi
½ sudu teh halba
4 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)


1 sudu besar pes asam jawa ] campurkan dengan 1 cawan air
800 ml / 3 cawan air
2 biji tomato ] potong 2 atau 4
2 batang terung dibelah ..
10 biji bendi
2 tangkai bunga kantan ] dipecahkan
2 sudu teh garam atau secukup rasa
½ sudu teh serbuk perasa atau 1 sudu teh gula
Sedikit minyak untuk menumis


Cara2 :-
  1. Panaskan minyak dalam periuk.
  2. Tumis bahan tumis sehingga   naik baunya.
  3. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing dan wangi.
  4. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak.
  5. Masukkan ikan, bunga kantan dan air.
  6. Kacau rata dan masukkan pula serbuk perasa/gula, terung dan bendi.
  7. Tutup dan biarkan renih pada api kecil hingga kuahnya pekat sedikit.
  8. Kemudian, masukkan tomato.
  9. Biarkan ia mendidih sebentar

IKAN MERAH MASAK KARI

Bahan-bahan 
1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka 
2 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia 
3 biji cili merah* - *dikisar halus 
3 camca besar rempah kari basah ikan 
 Bahan-bahan Tumis 
2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja) 
4 biji bawang merah kecil, dihiris halus 
1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi) 
2 tangkai daun kari 
Bahan-bahan lain 
2 keping asam gelugor 
2 biji terung, dipotong dan goreng separuh masak 
3 biji tomato, dibelah dua 
1/2 cawan pati santan Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka) 
2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus Cara-cara Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan. Masukkan air dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan masukkan garam, gula sebagai bahan perasa.Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2. *Tips:Anda boleh mengubahsuai resepi ini mengikut citarasa anda dan kreativiti masing-masing..syur-sayuran lain juga bleh digunakan seperti ubi kentang(most popular and disukai ramai), kacang bendi, dan lain-lain..Selamat Mencuba....

IKAN MERAH MASAK KARI

Bahan-bahan 1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka 2 biji bawang besar* 3 ulas bawang putih* 1/2 inci halia* 3 biji cili merah* - *dikisar halus 3 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah "babas") Bahan-bahan Tumis 2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja) 4 biji bawang merah kecil, dihiris halus 1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi) 2 tangkai daun kari Bahan-bahan lain 2 keping asam gelugor 2 biji terung, dipotong dan goreng separuh masak 3 biji tomato, dibelah dua 1/2 cawan pati santan Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka) 2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus Cara-cara Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan. Masukkan air dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan masukkan garam, gula sebagai bahan perasa.Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2. *Tips:Anda boleh mengubahsuai resepi ini mengikut citarasa anda dan kreativiti masing-masing..syur-sayuran lain juga bleh digunakan seperti ubi kentang(most popular and disukai ramai), kacang bendi, dan lain-lain..Selamat Mencuba....
Bahan-bahan 1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka 2 biji bawang besar* 3 ulas bawang putih* 1/2 inci halia* 3 biji cili merah* - *dikisar halus 3 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah "babas") Bahan-bahan Tumis 2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja) 4 biji bawang merah kecil, dihiris halus 1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi) 2 tangkai daun kari Bahan-bahan lain 2 keping asam gelugor 2 biji terung, dipotong dan goreng separuh masak 3 biji tomato, dibelah dua 1/2 cawan pati santan Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka) 2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus Cara-cara Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan. Masukkan air dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan masukkan garam, gula sebagai bahan perasa.Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2. *Tips:Anda boleh mengubahsuai resepi ini mengikut citarasa anda dan kreativiti masing-masing..syur-sayuran lain juga bleh digunakan seperti ubi kentang(most popular and disukai ramai), kacang bendi, dan lain-lain..Selamat Mencuba....
Bahan-bahan 
1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka
 2 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia 
3 biji cili merah dikisar halus 
3 camca besar rempah kari ikan basah 
 Bahan-bahan Tumis 
2 ulas bawang putih, dihiris halus
 4 biji bawang merah kecil, dihiris halus 
1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
 2 tangkai daun kari Bahan-bahan lain
2 keping asam gelugor
2 biji terung, dipotong dan goreng separuh masak 
3 biji tomato, dibelah dua 
1/2 cawan pati santan Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka) 
2 biji cili merah/hijau, dibelah dua,
 jgn putus Cara-cara Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan. Masukkan air dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan masukkan garam, gula sebagai bahan perasa.Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2. *Tips:Anda boleh mengubahsuai resepi ini mengikut citarasa anda dan kreativiti masing-masing..syur-sayuran lain juga bleh digunakan seperti ubi kentang(most popular and disukai ramai), kacang bendi, dan lain-lain..Selamat Mencuba....