JOM MAKAN DIGERAI MAK NUYAH KOTA TINGGI DAN BELAJAR MEMASAK MASAK PEDAS,MASAK ASAM,MASAK LEMAK,MASAK KARI,MASAK TAUCU,MASAK BENING,MASAK STIM HALIA,MASAK KICAP,MASAK MASAM MANIS ULAM HERBA
KLIK UNTUK PROMOSI TERKINI
Selasa
DAGING MASAK RENDANG JOHOR
Bahan-Bahan
200 ml minyak masak
4 kuntum bunga lawang
50 gm serbuk jintan manis
2 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 camca teh serbuk kunyit
2.5 kg daging
500 ml santan
100 gm kerisik
Sedikit garam dan gulaBahan-bahan dikisar:
4 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
15 tangkai cili kering(yg tahan pedas)
100 gm buah keras Cara: Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, bunga lawang dan serbuk jintan manis. Biar keluar bau hingga garing.
Masukkan cili kering. Biar hingga terbit minyak.
Kemudian, masukkan serai bersama buah keras, daun limau purut, daun kunyit dan serbuk kunyit. Biar ia sebentar.
Masukkan daging bersama santan. Biar hingga kuah mendidih, pekat dan daging lembut.
Akhir sekali, masukkan kerisik bersama garam dan gula. Kacau hingga sebati.api jgn terlalu besar..