KLIK UNTUK PROMOSI TERKINI

MASAKAN

Selasa

Bahan bahannya1 atau 2 pek speghetti - rebus spt arahan di pekikan di rebus kemudian di kisar ,(simpan air rebusan)
1 kg ikan kembung putih (ikan parang sweeter la walau banyak tulang but expensive)250 gm udang putih yang kecil2 tu... (yg ni option jer tp kalau bubuh lg sedap)100 gm ikan bilis basah (option jugak, jarang bubuh sebab susah dapat boleh abaikan)
bahan kisar
15 butir bawang merah (lebih pun sodap)10 ulas bawang putih1 inci halia1 inci kunyit (pakai serbuk pun boleh)8 batang serai - dihiris1 inci lengkuas2 sudu besar ketumbar1 sudu besar jintan manis1 sudu besar jintan putih (halus)sedikit udang keringbelacan1 senduk cili kisarminyak untuk menumis
Bahan2 lain
2 sudu besar kerisik250 gm santan pati (beli terus kat pasar RM1)asam kepinggaram secukup rasaserbuk perasa secukup rasa (tak suka boleh diganti ngan sedikit gula)Membuat kuah
Panaskan minyak di dalam periok. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau harumnyA
Masukkan santan dan ikan yang telah dikisar bersama airnya. Tambah air kalau terlalu pekat. Masukkan sekali asam keping. Biar hingga mendidih. Sesekali kacau supaya tak berkerak di dasar periuk.
Bila dah menggelegak, masukkan kerisik, garam dan serbuk perasa/gula. Kalau kurang rasa masam boleh tambah asam keping lagi. Kecilkan api sedikit tapi tidak terlalu kecil. Biarkan mendidih selama 1/2 jam lagi supaya bahan kuah jadi mesra dan pekat.Siap untuk dihidang. untuk ulam/hiasan daun selasih/daun kesum - hiris nipis bunga kantan - hiris nipis kacang panjang - potong kecil taugeh timun - buang empulur dan hiris nipis asam limau bawang besar - belah dua dan dimayang lobak masin - dicincang sambal belacan (kisar cili merah + belacan)
untuk hiasandaun selasih/daun kesum - hiris nipisbunga kantan - hiris nipiskacang panjang - potong keciltaugeh timun - buang empulur dan hiris nipisasam limaubawang besar - belah dua dan dimayanglobak masin - dicincangsambal belacan (kisar cili merah + belacan)
Kaedah menghidang
Masukkan speghetti ke dalam pinggan. Sendukkan sedikit kuah.
Taburkan bahan ulam/hiasan tadi.
Bubuhkan sambal belacan dan perahkan asam limau nipis atau sebagainya...