KLIK UNTUK PROMOSI TERKINI

MASAKAN

Selasa

MASAK UDANG SANTAN BERLADA

BAHAN - BAHANNYA :-)
500 g udang galah atau kertas dibersihkan
7 tangkai lada hijau, dibelah 2 potong empat
2 batang serai, dititik
6 biji belimbing buluh dibelah dua atau nenas masak
1 cawan pati santan
3 cawan santan cair
Garam dan sedikit gula
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, diketuk
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci lengkuas*
3 biji buah keras*
1 inci belacan, dibakar*
1 camca besar udang kering*
10 tangkai cili kering (kerat dan rendam kemudian dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah/putih hiris, halia dan serai titik hingga harum, masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak. Guna api sederhana. Masukkan udang, gaul rata dan masak sekejap hingga udang kecut.
  2. Tuang santan cair dan biar mendidih, masukkan lada hijau dan santan pekat. Biar mendidih perlahan, tambah garam dan sedikit gula mengikut rasa. Masukkan asam belimbing dan masak hingga belimbing lembut. 
  3. Rasa dan jika ok boleh hidangkan bersama nasi  serta ulam sebagai pembuka selera.... Selamat mencuba..