500 g udang galah atau kertas dibersihkan
7 tangkai lada hijau, dibelah 2 potong empat
2 batang serai, dititik
6 biji belimbing buluh dibelah dua atau nenas masak
1 cawan pati santan
3 cawan santan cair
Garam dan sedikit gula
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, diketuk
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci lengkuas*
3 biji buah keras*
1 inci belacan, dibakar*
1 camca besar udang kering*
10 tangkai cili kering (kerat dan rendam kemudian dikisar halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak, tumis bawang merah/putih hiris, halia dan serai titik hingga harum, masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak. Guna api sederhana. Masukkan udang, gaul rata dan masak sekejap hingga udang kecut.
- Tuang santan cair dan biar mendidih, masukkan lada hijau dan santan pekat. Biar mendidih perlahan, tambah garam dan sedikit gula mengikut rasa. Masukkan asam belimbing dan masak hingga belimbing lembut.
- Rasa dan jika ok boleh hidangkan bersama nasi serta ulam sebagai pembuka selera.... Selamat mencuba..