KLIK UNTUK PROMOSI TERKINI

MASAKAN

Khamis

KETAM KUKUS

Ketam kukus


Bahan2nya
1 kg ketam
12 grm cili padi
garam dan perasa secukup rasa


Bahan untuk di kisar
20 grm halia
15 grm bawang kecil(merah)
3 ulas bawang putih
3 batang serai


Cara2 memasaknya
ketam dikukus bersama2 bahan yang dikisar
masukkan cili padi dan garam secukup rasa
tunggu sehingga mendidih...


masukkan air yg dikukus kedalam pinggan hidangan  bersama ketam
selamat menjamu selera

KETAM SANTAN BERLADA

Ketam santan berlada


Bahan2nya
2 ekor ketam
1/2 biji santan kelapa
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar kicap manis
garam dan perasa secukup rasa


Bahan2 untuk dikisar
4 biji cili merah ingin pedas tambah lagi
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
3 biji cili padi
1 in kunyit hidup


Cara2 memasaknya
1 tumis bahan2 yg telah dikisar sehingga kekuningan
2 masukkan ketam ,bahan2 perasa dan juga garam kemudian kacau rata
3 masukan susu cair dan santan
4 kacau dan tunggu mendidih
kemudian boleh lah dihidankan
selamat mencuba..